Sayadaw U Tejaniya

Ashin Tejaniya (spíše známý jako Sayadaw U Tejaniya) je barmský buddhistický mnich a učitel meditace. Meditaci se začal učit od svých 13-ti let od svého učitele Ct. Shwe Oo Min Sayadaw (1913 – 2002). Než se stal v r.1996 mnichem, žil běžným laickým životem s civilním zaměstnaním.

Navzdory svému uvolněnému přístupu a humoru Ashin Tejaniya zároveň zdůrazňuje opravdovost a odhodlanost pro kontinuální praxi všímavosti a své žáky povzbuzuje, aby ji aplikovali ve všech aspektech svého každodenního života. Ashin Tejaniya je dnes hlavním učitelem v meditačním centru Shwe Oo Min Dhammasukha Tawya v barmském Rangúnu.

Je autorem několika knih o meditaci všímavosti (vipassana). Anglické originály těchto knih rovněž nabízíme zdarma … vice v anglické sekci webu v založce FREE BOOKS. Jako první v češtině vyšla jeho kniha „Nedívej se povýšeně na nečistoty – vysmějí se ti!“, která výstižně charakterizuje styl jeho učení a přístup k meditaci. Hlavními rysy tohoto přístupu jsou sledování a postupné uvolňování těla a mysli, správný vnitřní postoj, kontinuální všímavost. a rozvíjení moudrosti. Knihu si lze u nás zdarma objednat v tištěné podobě nebo je možno si ji stáhnout elektronicky (rovněž zdarma) z následující internetové adresy: http://sayadawutejaniya.org/teachings/  (v odstavci „Dont look down on the defilements“ , ikona „Czech Version“). Další Tejaniyovy publikace viz. záložka KNIHY ZDARMA.

V dubnu 2011 proběhl s Ashinem Tejaniyou 2-týdenní meditační kurz. Uskutečnil se na Váňově Statku v Dubovicích u Pelhřimova. Jednalo se o vůbec první Tejaniyův kurz v Evropě. Celkem se ho zúčastnilo cca 85 lidí, vedle Česka a Slovenska také z mnoha dalších evropských zemí (Německo, Rakousko, Švédsko, Belgie, Velká Británie, …). V květnu 2013 se obdobný meditační kurz pod jeho vedením uskutečnil znovu. Audio-záznamy a fotografie pořízené na tomto kurzu jsou volně ke stažení v záložkách AUDIO FOTOGALERIE.


Zdroje:

www.bhavana.cz

You May Also Like

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *