Théravádové meditační centrum Javorie

V roce 2013 se zhmotnily dlouholeté sny slovenské buddhistické sanghy a bylo otevřeno theravádové meditační centrum Javorie. Na Slovensku tak vznikl velmi příjemný prostor pro praktikování meditace sathipatána-vipassana. Duchovním mentorem centra je bhante Sujiva, který navštěvoval Slovensko i Česko již přes 20 let. Centrum od doby jeho založení navštívilo mnoho učitelů a byla zde zorganizována řada meditačních kurzů.

Javorie

Centrum se nachází na středním Slovensku, nedaleko Zvolena. Komplex se skládá z hlavní budovy, která má 13 pokojů, 2 meditační místnosti, kuchyně a jídelny. V létě je k dispozici 14 malých chatek s vnějším sociálním zařízením.

Pro mnichy, učitele a organizátory jsou k dispozici 3 větší chatky s vlastní koupelnou a kuchyňkou. Zároveň jsou postaveny 2 chatky mimo areál centra určené k ústraní mnichům, případně laickým praktikujícím. Areál centra má 2 hektary a nachází se uprostřed lesů pohoří Javorie. V létě umožňujeme meditovat i venku, na louce nebo v lese pod stromem jako za časů Buddhy!

Centrum má vlastní pramen, kvalita jeho vody si pravidelně kontroluje. V centru se snaží nezatěžovat životní prostředí, třídít odpad, používají biologickou čističku odpadních vod, sází nové stromy a založili zahrádku.

Zdroje:

www.javorie.com

You May Also Like

One thought on “Théravádové meditační centrum Javorie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *