Adžán Sujato

Adžán Sujato (Sudžato) je australský mnich, který v roce 1994 zanechal svou úspěšnou muzikální kariéru, aby mohl ordinovat v Thajské lesní tradici adžána Čá.

Ajahn SujatoKromě mnoha let strávených v lesních klášterech a odlehlých poustevnách v Thajsku žil přes rok v jeskyni v Malajsii a 3 roky působil v klášteře Bodhinyana (Perth) jako tajemník adžána Brahma.

Svou lásku k meditací zkombinoval se studiem Dhammy a v roce 2001 vydal svou první knihu „A Swift Pair of Messengers“ (volně přeloženo: Svižný pár hlasatele). Jedná se o kompilaci pasáži ze sutt na téma klidu a vhledu. Od té doby publikoval množství knih. Studuje a vyučuje buddhistické texty ze srovnávací i historické perspektivy.

V roce 2003 založil lesní klášter Santi. Do roku 2012 v něm sloužil jako hlavní opat. V současnosti sídlí v klášteře Bodhinayana, kde se aktivně zapojuje do projektu Sutta Central. Učí jak v Austrálii, tak po celém světě.

Žák utišuje svou mysl, což vede k průzračnosti, což vede k vhledu, což pomáhá uklidnit mysl, což utišuje mysl, což vede k vhledu, což pomáhá uklidnit mysl ….. Tyto dva aspekty (klid a vhled) spolu neustále spolupracují. Jinými slovy vhled se točí kolem džhány a džhána se točí kolem vhledu. To je ta pravá cesta k nibbáně, o níž Dokonalý řekl: „U toho, kdo se oddávat džháně, se dají očekávat čtyři výsledky: vstup do proudu, jeden návrat, nenavrátí nebo konečné vysvobození“ (Pásádika-Sutta, Digha-nikája).

Odkaz k přihlášení odběru podcastu adžána Sujata je zde.

Nejnovější nahrávky z adžánova podcastu:


Zdroje:

www.javorie.com

commons.wikimedia.org

 

You May Also Like

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *